Event

TALK BIOCOMPOSIETEN: Nieuwe perspectieven voor ontwerpers?

28.03.2019

Ben je nieuwsgierig naar de stand van zaken van vandaag wat betreft het onderzoek naar - en de toepassingen van bio-composieten? Wil je weten waar je als ontwerper terecht kan als je er concreet mee aan de slag wil gaan? Benieuwd hoe 'vormvrij' je met het materiaal kan werken? Of je er ook hightech in kan integreren? Hoe, waar en tegen welke kostprijs je de basismaterialen kan verkrijgen? En wat de toekomst brengt? Ministry of Makers organiseert op donderdag 28 maart een TALK in Design Museum Gent. We laten enkele experts ter zake aan het woord over de laatste ontwikkelingen en hun ervaringen met het ontwerpen met nieuwe grondstoffen!

Je kan er als ontwerper of ondernemer niet meer omheen: design moet vandaag sociaal, economisch en ecologisch duurzaam verantwoord ontworpen én geproduceerd worden.

Werken met biomaterialen past mooi binnen dat verhaal: 100% natuurlijk en afbreekbaar, vaak geproduceerd uit afvalstromen die anders amper nog waarde zouden hebben.

Denk maar aan experimenten met groeiende mycelium of algen, die (natuurlijke) vezels als het ware 'verlijmen' tot een bio-composiet met nieuwe eigenschappen. Of samenstellingen waarbij natuurlijke vezels gecombineerd worden met bio-kunststof.

Naar aanleiding van de 'Fibre Fixed – Composites in Design'-tentoonstelling in Design Museum Gent nodigt Ministry of Makers u graag uit op de Talk 'Biocomposieten: nieuwe perspectieven voor ontwerpers?'.

Een event op donderdag 28 maart (aanvang om 17 uur) waar we enkele experts ter zake aan het woord laten over de laatste ontwikkelingen en hun ervaringen met het ontwerpen met de nieuwe grondstoffen.

Tim Duerinck is (gast)onderzoeker aan School of Arts en instrumentenbouwer. Hij gebruikt nieuwe materialen om er akoestische instrumenten van te maken.

GLIMPS is een ontwerpbureau in 'biofabricage'. Ze produceren objecten, materialen en concepten gebaseerd op biologische materialen en processen. Ze experimenteren ook met myceliumtechnologie, voeren interdisciplinair onderzoek en geven trainingen en workshops.

Universiteit Gent en Hogeschool Gent bundelen de krachten in het internationaal onderzoeksproject 'grassification'. Hierbij bestuderen ze hoe ze gemaaid bermgras kunnen omzetten in onder meer bouwmaterialen.

Tussen de verschillende lezingen door kan het publiek vragen stellen. De drink achteraf is de perfecte gelegenheid om andere ontwerpers, makers en onderzoekers te ontmoeten. Aansluitend is er die avond ook de mogelijkheid om ook de 'Fibre Fixed – Composites in Design'-tentoonstelling te bewonderen (deze loopt nog tot 21 april). Getriggerd? Schrijf je hier in.

Talk 'Biocomposieten: nieuwe perspectieven voor ontwerpers?' in Design Museum Gent, op donderdag 28 maart - ontvangst vanaf 17.00 uur, start om 17.30 uur.