Event

The New Textile Generation - Sustainable Textiles

21.08.2017 - 14.09.2017

Gaat u ook op zoek naar het eco-label in uw trui? Of laat u zich nog verleiden tot 'fast fashion'? De modewereld is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld maar gelukkig staat ook daar duurzaamheid alsmaar hoger op de agenda. De textielsector is, ook in Vlaanderen, in volle transitie. Door milieuvriendelijk te werken kunnen bedrijven hun kosten inperken, betere producten afleveren én nieuwe markten creëren. Ministry of Makers laat enkele experten aan het woord over nieuwe grondstoffen en productieprocessen, duurzame business modellen en de integratie van nieuwe technologie.

Op het programma:

Sustainability: Eigen Kweek

De HoGent wil de hennepvezel nieuw leven inblazen en komt met een verrassend onderzoeksproject/experiment op de proppen: 'Eigen Kweek'. In Design museum Gent geven ze op 13 september een unieke blik achter de schermen. Want een kledingstuk gemaakt uit industriële hennep is sterker en ecologisch meer verantwoord dan uw T-shirt van katoen. Alexandra De Raeve, Vakgroepvoorzitter van de Vakgroep Mode- Textiel en Houttechnologie aan HoGent, neemt u op sleeptouw doorheen het project.

Sustainability: Eerste hulp bij eerlijk textiel

Hoe 'schoon' is uw kledingstuk écht? Welke grondstoffen zitten erin verwerkt? En welke chemicaliën worden door de kledingindustrie frequent ingezet, maar draag je liever niet te dicht op je huid?

Evelien Bossuyt is een onderzoekster met een passie voor duurzame kledij. In opdracht van Gent Fair Trade maakte ze een brochure om ondernemers te informeren over grondstoffen van textiel en duurzaamheidslabels voor het productieproces van kleding.

Tijd voor een 'reality check': haar onderzoek is ontluisterend maar broodnodig.

Sustainability: Growing Shoes – Fungal Futures

De levenscyclus van de gemiddelde schoen is niet echt om vrolijk van te worden: jaarlijks worden er wereldwijd 21.000.000.000 paar geproduceerd. 95% daarvan komt na gebruik terecht op de vuilnisbelt. Het productieproces is bovendien zeer vervuilend.

Kristel Peters, schoenontwerpster, vond het hoog tijd om na te denken over een duurzaam alternatief en misschien wel de schoen van de toekomst. Met 'Alice, A Zero Waste Fashion Shoe' introduceerde ze al een modulaire pump (3D-geprinte hiel en zool, vervangbaar 'jasje'). Inmiddels is ze volop aan het experimenteren met levende organismen en 'groeischoenen'.

Nieuwsgierig? Ze brengt een aantal exemplaren mee!

Sustainability: Clarysse

Het Belgisch bedrijf Clarysse (huishoudlinnen) is een belangrijke voortrekker wat betreft duurzaam ondernemen, met de cradle to cradle-filosofie als leidraad. Laurens Oversier vertelt over de inspanningen van het bedrijf om een eerlijk product af te leveren.

Getriggerd? Schrijf je hier in!