Gent zonder fossiele brandstoffen: warme oproep aan creatieven!

26.02.2020 - 26.02.2020

We zien steeds dezelfde soort beelden van de stad van de toekomst: groene gebouwen, zelfrijdende auto's, overal technologie. Zitten we met 'een crisis van de verbeelding'? Foresight by Digipolis en Stad Gent (Dienst Milieu en Klimaat) lanceren een oproep aan kunstenaars, makers, ontwerpers, schrijvers... om een toekomst voor Gent te verbeelden waarin geen plek meer is voor fossiele brandstoffen. De vijf beste inzendingen zullen tentoongesteld worden en... er is prijzengeld te winnen!

Ook al eens 'Stad van de Toekomst' gegoogeld? Dan kreeg je wellicht volgende beelden voorgeschoteld: wolkenkrabbers (architecturale hoogstandjes!), heel veel groen (elk pleintje en elke straat in de stad!), high-tech windmolenparken en zelf-rijdende of vliegende auto's. Enfin: een futuristisch geheel. Maar hebben deze verbeeldingen van een 'stad van de toekomst' wel zoveel nieuws te bieden?

Er is nood aan meer radicale en alternatieve verbeeldingen van de stad van de toekomst en een veelheid aan inspirerende toekomstbeelden om het debat te blijven voeden. Door de stad van morgen te verbeelden, krijgt ze ook betekenis.

Vanuit dit besef lanceert Digipolis Gent, in samenwerking met Stad Gent, een wedstrijd waarbij ze beroep doen op kunstenaars, makers, ontwerpers, schrijvers, visionairen of al wie zich aangesproken voelt. Het startpunt? De toekomst van Stad Gent, als een open en nog vorm te geven plek. Want ook Gent staat voor de transitie naar het post-fossiele tijdperk. De Stad wil tegen 2050 immers klimaatneutraal zijn. Net nu zijn zulke vergezichten erg belangrijk. De stad vraagt niet om een lineair narratief. Ze hunkert naar een andere, beweeglijke verbeelding.

Dus, samengevat: Verbeeld jouw stad van de toekomst, zonder fossiele brandstoffen. Toon versies van Gent die we zelf niet zouden kunnen bedenken. Geef vorm en betekenis aan Gent. Deadline is maandag 26 maart 2018!

Een jury zal de vijf beste verbeeldingen van een post-fossiel Gent selecteren. Zij krijgen elk €1.000 om hun idee verder te realiseren in het kader van een tentoonstelling. Uiteindelijk zal een eindwinnaar geselecteerd worden, die ook een geldprijs van €4.000 ontvangt.

Interesse? Meer informatie kan je hier terugvinden.