Is deze recycleerbare pump de schoen van de toekomst?

05.02.2016

Kristel Peters is met "Alice" één van de laureaten van de Additive Design Challenge, een initiatief van de vzw Plan C, het Vlaamse transitienetwerk voor duurzaam materialenbeheer. Met deze wedstrijd daagt de vzw denkers, designers en doeners uit om de kracht van 3D-printing te gebruiken voor een positieve impact op mens en planeet.

Additive Design Challenge. Met een stapsgewijs coaching- en selectietraject werden de beste concepten gekozen, bijgeschaafd en versterkt. De jury koos uiteindelijk zeven finalisten. Uit die zeven werden vier laureaten gekozen. Kristel Peters, die samenwerkt met het Gentse communicatie- en designbureau Cojak, is één van die laureaten. Ze werd geloofd om haar project dat de naam Alice meekreeg.

Kristel Peters heeft al jaar en dag een passie voor schoenen. Ze is een schoenenontwerpster met meer dan 15 jaar ervaring in de internationale mode industrie en werkte onder meer voor Dries Van Noten en Bottega Veneta. Op dit ogenblik onderzoekt ze duurzaam schoenontwerp voor KASK / School of Arts van Hogent. In haar onderzoek "Rethinking high fashion shoes" voor KASK, School of Arts van de HoGent, pleit ze ervoor schoenen te ontwerpen die geen afval produceren en volledig gerecycleerd kunnen worden.

Alice is een modulaire high fashion schoen. De kern is op maat gemaakt en 3D geprint voor het leven, de bekleding is vervangbaar volgens de noden of smaak van het moment. De modulaire schoen is een statement tegen, en een mogelijk antwoord op de immense afvalberg die fast fashion creëert.

De zool wordt 3D geprint en dus op maat gemaakt. Het is de bedoeling dat consumenten de schoen lang kunnen dragen. "Enkel wat aan de zool wordt vastgemaakt, het 'jasje', kan je wisselen naargelang het seizoen", zegt Kristel Peters. De jury loofde de inventiviteit van de ontwerpster om zo aan te geven dat er ook in de fast moving modesector steeds meer duurzame initiatieven ontstaan.