MAKERSMARATHON: Dag 2

Glunderend kijkt Saskia van Ministry of Makers de zaal rond. "Goeiemorgen iedereen. Hopelijk hebben jullie er zin in, want vandaag wordt er gespeeld" Vol verwachting en enthousiasme gluren de deelnemers naar de dozen vol LEGO, papier, isomo en ander materiaal die tegen de glazen wand van de serre staan. Welkom op dag twee van de Makers Marathon.

Nadat gisteren in de discussies de weg werd uitgestippeld is het voor de teams tijd geworden om de handen uit de mouwen te steken. Meer nog: om het kind in zichzelf los te laten.

"Het doel van de dag is het maken van een prototype", verduidelijkt Adriaan Debruyne, die net als gisteren de co-creatie in goede banen leidt. "Dat ontwerpen bestaat uit twee delen. Enerzijds is er een grafisch luik, anderzijds een fysisch deel. Dat eerste kan bijvoorbeeld een storyboard of mindmap zijn, het tweede zal een installatie zijn die jullie maken met de spullen die achteraan liggen."

Op die manier, zo leren de deelnemers, wordt het concept beter in beeld gebracht. Ze tonen zo niet alleen wat ze willen bereiken, maar ook hoe iets werkt, wie de relevante stakeholders zijn…

Voor het zover is kruipt iedereen opnieuw rond de tafel om nog eens goed over de ideeën te praten. De challenges zijn bij velen 's avonds blijven nazinderen, waardoor een pak extra input op tafel wordt gegooid.

Aan de tafel waar wordt nagedacht over de mobiliteit van de toekomst - 'Wat als mensen pakjes zouden zijn?'. "Ik heb gisterenavond nog zitten nadenken over de boxen van Bringme, waar particulieren pakjes kunnen ophalen. Dat netwerk zouden we nog meer moeten uitspelen in onze oplossing", zegt Wouter van OVAM.

Ook bij de anderen wordt de laatste hand aan de ideeën gelegd. De tafel die nadenkt over hoe samenleven een multiculturele beleving voor jong en oud kan worden, heeft intussen een oplossing gevonden. Cruciaal in hun plan is een glazen huis in het midden van de wijk, waar initiatieven worden georganiseerd. Een beetje zoals de serre in het Design museum Gent dus, waar het knutselmateriaal staat.

De 'hot wire cutter', bijvoorbeeld, waarmee je isomo kan versnijden. Jorrit van HoGent heeft een piepschuim voorwerp in z'n handen dat hij net gesneden heeft. "Eigenlijk zou het een paviljoen moeten voorstellen, maar misschien dat ik dat er best nog eens extra bij vermeld", zegt hij lachend. "Het gebouw moet mensen in de vakantiesfeer brengen, want dat is waar het in ons voorstel deels om draait. Oude mensen kunnen in de zomervakantie de leegstaande koten van studenten huren, om zo te kunnen wennen aan het leven in de stad."

Overal in het Design museum heerst een gezellige drukte en wordt vol enthousiasme aan de prototypes gewerkt. Zo heeft Leen enkele rietjes verknipt en er windmolens van gemaakt. "Die tonen aan dat het techpark van de toekomst deels zelfvoorzienend zal zijn", legt ze uit. "Ik heb hier nog wat touw gevonden waarmee we misschien een deathride kunnen maken", oppert een van haar tafelgenoten. Wie weet zijn trappen in de toekomst voltooid verleden tijd.

Aan het eind van de dag komen alle groepen in de serre bijeen om hun voorstellen aan elkaar te tonen. Van elke tafel geeft een duo uitleg bij zowel het grafisch verhaal als de miniwereld die ze creëerden. Benieuwd naar de resultaten? Kom dan vrijdag naar het presentatiemoment! Klik hier.

Auteur: Thomas Smolders / Foto's: Wouter Van Vaerenberg