TRAVAK zet handelaars Brabantdam letterlijk in de spotlights.

Aanpassingen aan verkeerssituaties en wegenwerken hebben mogelijks gevolgen voor de economische situatie in het betrokken gebied op vlak van oa. bereikbaarheid en beleving. Dit is zeker het geval voor wat betreft de binnenstad, gezien de hoge concentratie aan horeca- en detailhandelszaken. De komende 3 jaar wordt de as 'Brabantdam - Vogelmarkt – Kouter' (BraVoKo) opnieuw aangelegd. Een nieuwe trambedding, nieuwe nutsvoorzieningen en een verfraaiing van het straatbeeld. En dat brengt hinder met zich mee. 'Ministry of Makers' kreeg van de stad een servicedesign-opdracht om die hinder voor de winkeliers, de omwonenden en de leveranciers zoveel mogelijk in te dijken. Er werd een call uitgeschreven en het Gentse bureau 'Canada' werd gekozen om dit traject, samen met 'Ministry of Makers', tot een goed einde te brengen. We blikken terug op een wel heel geslaagde service-design-campagne.

HANDELAARS IN THE PICTURE

TRAVAK, de creatieve shop-up zone doorheen de werken in de Brabantdam, kreeg twee nieuwe peters. Mich Van den Berghe en Jan Matthys (de bekende 'Homo Turisticus') van Fotostudio Edelweiss trokken samen met de 'getroffen' handelaars de studio in voor een heroïsche, ludieke fotoshoot. De beeldreportage vormde de basis voor een expo doorheen het opengebroken stuk van de Brabantdam. De portretten kon je in de etalage van de deelnemende handelaars bekijken. Deze expo vormde meteen ook de basis van een spectaculaire aankoopactie.

NIEUWE POP-UPS

Maar er was meer. TRAVAK had nog nieuws in petto. Na de eerste editie in Antwerpen, opende Pas n'importe quoi by K.S. opnieuw een pop-up. Tegenover Barista kon je unieke labels ontdekken die allemaal dezelfde bewuste lifestyle-filosofie hanteren. De creaties van de jonge ontwerpers, designers en kunstenaars die ze verkochten waren stuk voor stuk handmade, fairtrade en met veel vakmanschap en passie vervaardigd. Vaak Belgisch of van Gent als het even kon!

Nog een nieuwe zaak in werfgebied dus, na pop-up Bliss (die ondertussen definitief in de Brabantdam blijft), Procycling Shop en de drie dappere durvers van Bakabar die elk weekend koffie en taart serveerden.

SHOPPERS & KIDS ARE KING

Eind vorig jaar werd de de 'wisselwerving' officieel ingeluid. De opengebroken Vogelmarkt werd ondersteund door animatie op de Kouter. Je kon gratis met de Sint in een vintage caravan photobooth en er was kidscinema in de TRAVAK tram, terwijl de ouders konden genieten van een hapje en een drankje. In de TRAVAK container aan het François Laurent-plein werd heel exclusief ook de hele zaterdagnamiddag catering voorzien en Pervelo kwam gratis fietsen herstellen.