ZORGECONOMIE: Zorg voor de toekomst - business modellen in de zorg: een verslag

De zorgsector anno 2017 staat voor heel wat uitdagingen. Want hoe betaalbaar en toegankelijk is goede zorg nog? Zijn de huidige financieringsmodellen van zorgbedrijven voldoende aangepast aan de veranderende maatschappij? Hoe creëer je als zorgverstrekker waarde voor je klant of patiënt, zonder daarbij de waarde voor je onderneming uit het oog te verliezen? Daarover ging het op de ID Link-Up 'Zorg voor de toekomst: innovatieve businessmodellen in de zorg'.

Een 40-tal geïnteresseerden uit de zorgsector verzamelden op vrijdagnamiddag 9 juni in Hopmarkt 50, de Ministry of Makers hub in Aalst.

Aalst - als zorgstad- was uiteraard de perfecte locatie voor de ID Link-Up.

Na een voorwoord van Sarah Smeyers (OCMW-Voorzitter en Schepen van Sociale Zaken en Wonen) gaf Johan Verrue, professor aan de UGent en businessmodelexpert, een introductie over businessmodellen en het belang van innovatie en optimalisatie.

Vervolgens ging hij in debat met Willy Vertongen (CEO Mederi) en Bjorn Van Keymeulen (CEO P²Solutions). Zij deelden graag hun visie over ondernemen in de zorgsector anno 2017 en hielden daarbij hun eigen businessmodel tegen het licht.

Genoeg stof voor een workshop over innovatieve businessmodellen in de Zorg, zo bleek.

Ministry of Makers zal er één organiseren in het najaar van 2017 in samenwerking met Professor Johan Verrue. Geïnteresseerd? Stuur ons alvast een mailtje of houd onze website in de gaten!

------

Johan Verrue is docent ondernemerschap aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent. Als strategisch consultant optimaliseert hij businessmodellen van KMO's en begeleidt hij start-ups. Als ondernemer is hij sterk betrokken bij de commercialisering
van enkele innovaties. Hij is ook partner van Kanaal Z.

Willy Vertongen is nationaal voorzitter van FNBV; de Federale Neutrale Beroepsvereniging voor Verpleegkundigen. Hij studeerde sociale verpleegkunde in Gent en vervolgens Licentie ziekenhuiswetenschappen in Leuven. In 1987 begon hij zijn carrière bij Solidariteit voor het Gezin waar hij o.a. Directeur Thuisverpleging was. Vanaf 2013 is hij CEO bij Mederi, een koepelorganisatie die zelfstandige praktijken thuisverpleging en huisartsen ondersteunt.

Bjorn Van Keymeulen is afgestudeerd in 2010 als industrieel en in 2012 als burgerlijk ingenieur elektrotechniek. In 2012 vervoegde hij het Centrum voor MicroSysteem Technologie, een gedeeld labo van Imec en UGent, waar hij vier jaar werkte als doctoraatsonderzoeker op intelligent textiel, meer specifiek op textielgebaseerde elektronische circuits, sensoren en actuatoren. Hij werkte gedurende deze periode op meerdere Europese, nationale en universitaire onderzoeksprojecten. Sinds 2016 is Bjorn zaakvoerder van p²solutions, een bedrijf gespecialiseerd in onderzoek, ontwikkeling, productie en onderhoud van duurzame sensorproducten voor de zorgsector met een wereldwijde impact.